donderdag 9 oktober 2014

'Het derde jaargetijde' op mijn bord.


Als ik dit gerecht eet, proef ik de herfst.
In haar smaak: zoet, kruidig, noten, luchtig en toch ook vol.
In haar kleur: oranje, bruin, geel, beige en van binnen groen.
Wanneer onze kinderen dit gerecht gegeten hebben, lijkt het alsof de herfst bij ons binnen is gekomen. De vloer ligt bezaaid met BLADerdeeg!

Nodig (voor 4 personen):
* 8 plakjes bladerdeeg, 1/2 oranje pompoen, stronk broccoli, 1/2 doosje kastanjechampignons, 125 gram zachte geitenkaas, 1 eierdooier, olijfolie, flinke hand walnoten, sesamzaad. peper, zout.

Was de pompoen en snij in parten van ongeveer 2 cm dik. De helft van de parten in kleinere stukjes snijden. Bak de kleine stukjes pompoen in een klein beetje olijfolie in de koekenpan.  

Laat de plakken bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.

Verdeel de stronk broccoli in stukken en laat 5 minuten koken. Giet het water af en hak de broccoli met twee messen in kleinere stukken.

Snij de kastanjechampignons in grove stukken en bak ze met wat olijfolie en eventueel wat knoflook.

Meng pompoenstukjes, broccoli, kastanjechampignons, geitenkaas, peper en zout door elkaar. 

Leg op een plak bladerdeeg wat van het groenten-geitenkaasmengsel. Laat ongeveer 1cm van de randen vrij. Smeer deze in met eigeel. 
Leg er een volgende plak bladerdeeg, die je met een mesje in het midden enkele keren ingekerfd hebt, op en druk de randen zachtjes aan.
Besmeer de bovenkant van het bladerdeegpakketje met eigeel en strooi er wat sesamzaad over heen. 

In het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden, 15 minuten bakken, tot de bovenkant goudbruin is. 
De overgebleven pompoenparten mengen met wat olijfolie en in een ovenschaal mee in de oven.  
Ook de walnoten kunnen samen met de bladerdeegpakketjes en de pompoenparten in de oven. Dan wordt de smaak van de noten nog intenser. Controleer af en toe of ze niet te donker worden!

Op een bord schik je de walnoten en de geroosterde pompoen om het bladerdeegpakketje.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten